Agitátorok / Agitatorii / The Agitators
Magyarország / Ungaria / Hungary, 78 perc / min, 1969
with English subtitles

rendezte / regia / directed by: Magyar Dezső
rendezőasszisztens / asistent regie / second director: Bódy Gábor
forgatókönyvíró / scenariu / written by: Bódy Gábor, Magyar Dezső
eredeti történet, felhasznált motívumok / nuvelă și texte originale de / novel and original texts used: Sinkó Ervin, Lengyel József, Lukács György, Szamuely Tiborné Szilágyi Jolán, Vlagyimir Uraszov
operatőr / imagine / cinematography: Koltai Lajos
vágó / montaj / editing: Selmeczi Vera

szereplők / actori / cast: 
Bódy Gábor (Botos)
Szentjóby Tamás (Szentesi)
Cserhalmi György (Vitatkozó)
Földes László (Hobo) (Bőrkabátos)
Bertalan László (Marton)
Kozák András (színész)
Zala Márk (színész)

Filmvetítés / Proiecție de film / Film screening:
Kedd / Marți / Tuesday - 2014.10.14 - 19.00
a belépés ingyenes / intrare liberă / free entry

felvezető / cuvânt de introducere / introduction:
Gregus Zoltán

Az Agitátorok (1969) a Tanácsköztársaság 50. évfordulójára meghirdetett pályázat alkalmából készült, Sinkó Ervin Optimisták című regényének alapján, Lukács György és mások szövegeinek a felhasználásával. Hogyan lehet felidézni, újrajátszani, esetleg rekonstruálni a fél évszázaddal korábbi eseményeket? A kis költségvetésből készült film csak utalásosan idézi meg a történelmi eseményeket, nem célja annak részletes bemutatása, inkább a kortárs avantgárd szemlélet felé nyit, az önmagukat alakító fiatalok nézőpontjából láttat. A dialógusoknak álcázott ideológiák és kritikai attitűdök, eltérő vélemények ütköztetéséből összeálló elkötelezett film csak "résztvevő megfigyelőként" viszonyul a megidézett eseményekhez, kérdőjeleket helyez el a fentről irányított forradalom mentén. Heterogén anyaghasználata laza asszociációkat teremt a fikció, az archív és a korabeli felvételek között, ezzel is aláhúzva, hogy a dokumentum-felvételek szerepe itt nem a történelmi események szemléltetése vagy alátámasztása, hanem egy konceptuális keret megteremtése. Az 1919-es forradalom és baloldali gondolkodás olyan lehetőségeit keresi, amely képes kapcsolatot teremteni a 68-as eseményekkel.

Filmul Agitatorii fusese realizat cu ocazia unui concurs organizat la aniversarea a cincizeci de ani de la constituirea Republicii Ungare a Sfaturilor. El s-a bazat pe romanul Optimiştii de Ervin Sinkó, cu utilizarea unor texte de György Lukács şi alţii. Cum se pot rememora, rejuca sau, eventual, reconstitui evenimente ce au avut loc cu o jumătate de secol în urmă? Filmul, făcut dintr-un buget restrîns, le evocă doar prin aluzii. El nu doreşte să le prezinte în detaliile lor, ci deschide mai degrabă înspre perspectiva avangardistă contemporană, arătînd ceva din punctul de vedere al tinerilor care se formează pe ei înşişi. Constituit din ciocnirea ideologiilor mascate în dialoguri şi a unor atitudini critice ori opinii diferite, acest film angajat se raportează la evenimentele evocate doar ca un „observator-participant”, punînd un semn de întrebare în urma revoluţiei dirijate de sus. Utilizarea sa eterogenă a materialelor creează asociaţii libere între ficţiune, arhivă şi înregistrări istorice, subliniind prin asta că rolul materialelor documentare nu e să ilustreze sau să legitimeze evenimentele istorice, ci să construiască un cadru conceptual. Filmul caută posibilităţi ale revoluţiei din 1919 şi ale gîndirii de stînga ce ar putea stabili o legătură cu evenimentele din 1968.

 


  2014-10-10
   
 
 
 
 
 

CONSET
Str. Barițiu Nr 16, Casa Tranzit - etaj, 400027 - Cluj, Romania
Tel: +40 721 062362

Subscribe